2016-12-27

Liebster blog awards #5

Jak tam po świętach? Ile książek zdobyliście? U mnie to "skromna liczba 22. 
Zostałam jakiś miesiąc temu nominowana do LBA. Przez Wiedźmę., którą przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Prawdopodobnie jestem ostatnia, ale ważne, że w ogóle odpowiadam :D

2016-12-10

Top 5... książek na prezent

Cześć. Dzisiaj mam do zaprezentowania 5 książek, które według mnie nadają się na prezent świąteczny. Niektórzy mają problem z doborem prezentu, a święta to dobry czas, żeby zarazić kogoś miłością do czytania.

Wrap up - listopad 2016

10 grudnia, a ja jestem zapewne ostatnią osobą, która publikuje podsumowanie miesiąca... Aczkolwiek publikuję, więc nie jest tak źle :)

Książki, które przeczytałam:
  • "Wszystko to, co wyjątkowe" - M. Quick
  • "Hopeless" - C. Hoover
  • "Cisza" - B. Fitzpatrick
  • "Perfekcyjne" - S. Shepard
  • "Dziady" - A. Mickiewicz
  • "Finale" - B. Fitzpatrick

Co daje 6 książek, czyli 1830 stron, czyli 61 stron na jeden dzień. 

Najlepsza książka:
"Wszystko to, co wyjątkowe" - ta książka podobała mi się najbardziej. Spodziewałam się, że będzie beznadziejna, ale ją połknęłam. Była bardzo refleksyjna, a fabuła rozkręciła się dość szybko. Mimo, że nie działo się w niej dużo akcji ani wiele zaskoczeń, to podobała mi się.

Najgorsza książka:
Najgorszą książką bez wątpienia jest "Hopeless". Zaczynając od bohaterów, a kończąc na fabule - ta książka była słaba.

Na blogu pojawiły się następujące posty:
Tak prezentują się wyniki listopada. W poniedziałek post pojawi się normalnie, ale nie będzie to recenzja. Jak dobrze pójdzie, to powinna pojawić się w piątek.

2016-11-28

Zapowiedzi - grudzień 2016

Hejka. Witam Was w ten zimny, grudniowy dzień. Dziś przychodzę do Was z zapowiedziami, czyli czymś, co lubię bardzo.

Ten miesiąc jest biedny w książki. Znalazłam niewiele książek wartych uwagi. 

2016-11-22

Recenzja #35 - "Hopeless"

Wychodzę z założenia, że dobra książka potrafi bronić się sama. Jeśli ma około 20 dobrych rekomendacji, wypisanych wszędzie gdzie się da, od sławnych lub nie osób, to coś jest nie tak. Ale co? Wszystko opisane w rozwinięciu.

2016-11-18

Recenzja #34 - "Perfekcyjne" - [przedpremierowo]

Tytuł: "Perfekcyjne"
Autor: Sara Shepard
Tłumacz:
Rok wydania: 2016
Cena:
Wydawnictwo: Moondrive
Seria: Perfekcyjne
Tytuł oryginalny: "The perfectionist"
Opis: [na zdjęciu]
 

2016-11-16

Top 5 serii, które warto przeczytać po raz drugi, trzeci i kolejny, i kolejny...

Tworząc to top kierowałam się nie tylko moją opinią, ale także moich koleżanek, innych czytelników. Dodałabym jeszcze kilka serii, ale w takim wypadku byłyby to wszystkie, które lubię, a nie te naprawdę top. 
Oczywiście, jeśli dana książka nie podobała Wam się po raz pierwszy, to nie warto czytać jej ponownie.

2016-11-05

Liebster Blog Awards #5

Cześć!
Zostałam nominowana po raz kolejny do LBA. Nie będę dziś nominować nikogo, nie mam pomysłu na ciekawe pytania. Może następnym razem.

2016-11-04

Recenzja #32 - "Maybe someday"

 Mam wrażenie, że trochę przesadziłam z krytyką. Zresztą zobaczcie sami. Na taką recenzję warto czekać.
Jaka jest Wasza opinia na temat "Maybe someday"?

2016-10-31

Zapowiedzi - listopad 2016

Jako, że kończy się październik, przygotowałam dla Was zapowiedzi. Ja najbardziej liczę na "Moje Q&A". A Wy? Jakieś plany?

2016-10-28

Recenzja #31 - "Szeptem"

Tytuł: Szeptem
Autor: Becca Fitzpatrick
Tłumacz: Paweł Łopatka
Rok wydania: 2009/ 2010 {świat/Polska}
Cena: 32,90 zł
Wydawnictwo: Moondrive
Seria: Szeptem
Tytuł oryginalny: Hush, hush
Opis: Czasem zdarza się miłość nie z tego świata. Naprawdę nie z tego świata…

Patch jest tajemniczy i zabójczo przystojny. Nic dziwnego, że szesnastoletnia Nora uległa jego urokowi. Niemal natychmiast w jej życiu zaczęły dziać się rzeczy, których nie da się wytłumaczyć. Chyba że…
Chyba że ktoś wie, że znalazł się w samym środku bitwy. Bitwy, którą od wieków toczą Upadli z Nieśmiertelnymi. O Twoje życie.

Ale cicho sza… Są tajemnice, o których mówi się tylko szeptem. 

- lubimy.czyatc

2016-10-24

Recenzja #30 - "Odrodzona"

 *UWAGA: W tej recenzji pojawiają się spojlery z serii "Wodospady cienia"* 
Witam Was w ten zły dzień, w końcu jest poniedziałek. Jak tam zaczęliście tydzień? Książkowo? Mam nadzieję, że macie w ten wieczór trochę czasu, bo przychodzę do Was z recenzją. Tym razem padło na "Odrodzoną".

2016-10-21

Recenzja #29 - "Niebezpieczne kłamstwa

Tytuł: "Niebezpieczne kłamstwa"
Autor: Becca Fitzpatrick
Tłumacz: M. Gądek
Rok wydania: 2016 (Polska)
                         2015 (Świat)
Cena: 36,90 zł
Wydawnictwo: Moondrive
Seria: -




Tytuł oryginalny: "Dangerous Lies"
Opis: Stella to nie jest moje prawdziwe imię. Thunder Basin w Nebrasce nie jest moim prawdziwym domem. To nie jest moje prawdziwe życie.
Po tym jak byłam świadkiem groźnego przestępstwa, zostałam objęta programem ochrony świadków i wysłana do spokojnego miasteczka na końcu świata. Moje życie rozpadło się na milion kawałków. Nie potrafię się tu odnaleźć. Miałam rozpocząć ostatni rok liceum. Miałam być z chłopakiem, którego kocham, ale zostaliśmy rozdzieleni. Teraz w moim życiu pojawił się ktoś inny - czy mogę mu zaufać? Coraz trudniej jest mi ukrywać uczucia. Coraz trudniej jest mi też kłamać...
Im bardziej jestem bezpieczna, tym większe grozi mi niebezpieczeństwo.


2016-10-17

Book haul #2 - lipiec, sierpień i wrzesień 2016

Wakacje skończyły się już dawno temu, a ja zakupiłam wtedy dużo nowych książek. Było ich za mało, żeby wtedy robić book haul, ale teraz, po wrześniu, przychodzę do was z 10 nowymi książkami. O jednych powiem więcej, a o innych nie powiem nic. Tak czy siak zapraszam do czytania!

2016-10-14

Recenzja #28 - "Miasto popiołów"

Tytuł: Miasto popiołów
Autor: Cassandra Clare
Tłumacz: Anna Rzeszka
Rok wydania: 2008
Cena: 35 zł
Wydawnictwo: Mag
Seria: Dary anioła
Tytuł oryginalny: City of ashes
Opis: Clary Fray chciałaby, żeby jej życie znowu stało się normalne. Ale czy cokolwiek może takie być, skoro dziewczyna jest Nocnym Łowcą, zabijającym demony, jej matka została magicznie wprowadzona w stan śpiączki, a ona sama nagle zaczyna widzieć mieszkańców Podziemnego Świata – wilkołaki, wampiry, wróżki…

Znalezione obrazy dla zapytania miasto popiołów1. Treść
Nie będę ukrywać, że jest to najsłabsza część "Darów Anioła". Treść za bardzo skupiała się na postaci Jace. Clare nie uniknęła błędu, który popełniło już wielu autorów, za bardzo skupiła się na głównej postaci męskiej. Mnie brakowało Clary. A kiedy się pojawiała to zaczynała się robić bardzo irytująca. Wykorzystywała Simona, a przecież dobrze wiedziała, że go nie kocha (btw. plus za to, że to nie był 'prawdziwy' trójkąt miłosny). 
Na szczęście w "Mieście popiołów" pojawiały się momenty zaskoczenia, akcji, a czasem nawet małej grozy. 
Moją ocenę w dużym stopniu będzie ratować zaskoczenie. Widać, że Clare się postarała i zakończenie wyszło świetnie. Dzieje się dużo, boimy się o postacie i okazuje się, że Simon ma pewną tajemnicę...
"Miasto popiołów" czyta się szybko. Akcja jest raczej spokojna. Wszytko jest ciszą przed burzą trzeciego tomu.
Ocena: 7/10
2. Okładka
Jest to jedna z moich ulubionych okładek "Darów". Po pierwsze dlatego, że jest w kolorze niebieskim. Po drugie, ma w sobie coś takiego, dzięki czemu, nie da się o niej zapomnieć. Po co podaję powody? Przecież każdy wie, że niewiele okładek może równać się z tymi od "Darów Anioła". 
Ocena: 3/3
3. Język i styl
  • Lekki, ale genialny styl Clare, umożliwia szybkie i przyjemne czytanie książki, jak i całej serii. Każdy autor powinien uczyć się od tej pani.
  • Język współczesny i zrozumiały.
Ocena: 2/2
4. Układ graficzny
Ocena: 1/1
5. Akcja
Wspomniałam już w treści, że akcji w tej części dobrze ocenić nie można. Dzieje się raczej wolno, wydarzenia skupiają się nie na głównej bohaterce. Ale zdarzają się momenty, które wbijają w fotel. (SPOJLER: wymordowanie mnichów z Cichego Miasta). Dążenie do odnalezienie miecza i rozterki Jace. Zdecydowanie podobały mi się te sceny, a do tego tajemniczy Val. 
Ocena: 3/5
6. Autor
Nigdy nie ukrywałam, że Cassie Clare bardzo lubię. Jest świetną autorką, która ma mnóstwo świetnych pomysłów. Nie gubi się w wydarzeniach, które stworzyła, a jej postacie są świetnie wykreowane. Niestety zauważyłam, że w "Mieście popiołów" nie wiedziała jakie wydarzenia powinna stworzyć lub opisać. Myślę, że miała już gotowy plan na tom III, ale nie wiedziała jak zapełnić pustkę w serii.
Ocena: 3/4

Podsumowanie: 19/25
Ocena: 4
Procent: 76%
Mail - alicjasims1@gmail.com

2016-10-07

Recenzja #27 - "Zamknij oczy"

Witajcie...
Nie było mnie tu jakiś czas. Po prostu nie miałam weny na pisania recenzji. Bo czas miałam. Nie wiem co będzie dalej. Postaram zbierać się w sobie i pisać regularnie, ale nic wielkiego nie obiecuję.
Ta recenzja będzie mało składna. Ale nie potrafię napisać tego inaczej.

2016-10-03

Zapowiedzi - październik 2016

Witam Was po długiej przerwie. Tęskniliście? Wiem, że nie. 
Wracając do tematu - październik zdecydowanie należy do Harry'ego Pottera, co za chwile zobaczycie. Znajdziecie tu także mnóstwo innych premier wspaniałych książek.
Zapraszam :)

2016-09-05

Recenzja #25 - "Zanim się pojawiłeś"


 Zapowiedziałam recenzję tej książki i oto dziś, właśnie się pojawia. Książka przeczytana jeszcze w wakacje, tak samo jak recenzja. 
Zapraszam do rozwinięcia...

2016-09-04

Zapowiedzi września

Witajcie wyjątkowo w niedzielę. W piątek byłam wyjątkowo zmęczona i nie udało mi się napisać posta. Dlatego pojawia się wyjątkowo dzisiaj.
Znalezione obrazy dla zapytania ostatnia gwiazda

2016-08-31

Podsumowanie wakacji

Niestety wakacje dobiegły końca. Czas wracać do szkoły, a ja jak o tym myślę od razu dostaję migreny.  
Dziś przychodzę do Was z podsumowaniem czytelniczym całych wakacji.

2016-08-27

Informacja

Ostatnio nie było postów, ale to przez mój wyjazd. Następna recenzja w poniedziałek lub we wtorek. Później podsumowanie wakacji.

2016-08-19

The Summer Reader Book Tag

Wakacje powoli zbliżają się ku końcowi. Postanowiłam wykorzystać ten czas i zrobić ten tag. Nominowałam się do niego sama, dlaczego nie?

2016-08-12

Recenzja #24 - "Syrena"

Do wtorku w ankiecie było najwięcej głosów na "Syrenę" K. Cass.
Dlatego postanowiłam napisać najpierw recenzję tej książki.

Nadal możecie głosować w ankiecie. Możecie głosować na więcej niż jedną pozycję.

2016-08-08

#3 Co o tym myślę? - Lektury szkolne

Dzień dobry czarodzieje, trybuci, nocni łowcy, niezgodni, upadli aniołowie i kim tam jesteście!

Jak widać w tytule przygotowałam post o lekturach. 
Postanowiłam go napisać z powodu:
a) Jeśli ktoś odpowiadał na moje LBA to wie, że zadałam właśnie pytanie o książki obowiązkowe. Sama zainspirowana waszymi odpowiedziami postanowiłam coś takiego napisać.
b) Ankietę wygrywa prawie każda książka (19:24, niedziela), więc nie mam pojęcia, którą recenzję napisać.
c) Mam doła, ponieważ obejrzałam finał 6 sezonu Pamiętników wampirów. Rozbili mi Delenę i nie wiem co zrobić ze swoim życiem. Jak ktoś ogląda to pewnie wie co czuję.
d) Ostatni post z tej serii został świetnie przyjęty. Ma do tej pory 228 wyświetleń i tym samym ma najwięcej wyświetleń ze wszystkich postów. 

2016-08-05

Recenzja #23 - "Miasto kości"

Z powodu, że "Miasto kości" wygrywa ankietę, dzisiaj przyszedł czas na recenzję właśnie tej książki.
Jeśli znasz mnie nie od dziś, to wiesz, że z Cassandrą się lubimy (przynajmniej dopóki nie podeptała mi serca po "Mechanicznej księżniczce"). Natomiast, jeśli jest to pierwszy post, jaki czytasz na moim blogu, to serdecznie się cieszę, że tu dotarłeś.

Tu podaje Wam linki do innych książek Clare jakie recenzowałam:
Mechaniczny anioł - Diabelskie maszyny, tom I
Mechaniczny książę - Diabelskie maszyny, tom II

2016-08-02

Liebster Blog Award #3 i #4

Wiem, że dziewczyny nominowały mnie już dawno, ale jak zauważyliście ostatnio nie było mnie na blogerze jakiś czas, więc odpowiadam dopiero teraz.

Pamiętam jak dostałam pierwszą w życiu nominację do LBA i jak bardzo się cieszyłam (było to dwa lata temu). Dużo się nie zmieniło, bo nadal cieszę się z każdej nominacji.

"Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który cię nominował."

2016-08-01

2016-07-15

Recenzja #21 - "Córki"

Dawno nie było recenzji, więc dzisiaj z nią do was przychodzę. "Córki" mają dobrą opinię. Książkę kupiła moja ciocia, a ja przeczytałam ją podczas wakacji u niej.

2016-07-08

2016-07-04

2o książek, które chcę przeczytać w wakacje

Pozdrawiam Was ze Śląska! Jest 30.06. wakacje trwają, a ja piszę dla Was post na telefonie.
Ostatnio na blogu Susan (napisz link do swojego bloga w komentarzu, bo ja nie mam jak skopiować) pojawił się podobny post, więc ja także postanowiłam go zrobić.

Proszę także o cierpliwość - recenzja niedługo się pojawi, ale nie chcę pisać jej na telefonie.

2016-07-01

Zapowiedzi - lipiec 2016


 Dzisiaj mamy 1 lipca, więc tradycyjnie czas na zapowiedzi. Polujecie na którąś z tych książek? Ja nie, ale znalazłam tam takie, które naprawdę mnie czymś zachęciły. 

Jeśli chcecie dowiedzieć się o nachodzących nowych książkach, to zapraszam!
PS: OPISY I ZDJĘCIA POCHODZĄ ZE  STRONY: empik.com

Book haul #1

Czerwiec - miesiąc owocny w książki!
Przedstawiam Wam 9 nowych pozycji.
Zapraszam!

2016-06-23

WAŻNE

Na stronie na facebooku pojawiła się ważna informacja:
Strona facebookowa

Ważne jest to, żebyście ją przeczytali.
Z góry dziękuję,
A. Sims

2016-06-21

2016-06-13

Recenzja #19 - "Korona"

 "Korona" - ostatnia część "Rywalek". Recenzja w rozwinięciu. Teraz od Kiery w kolejce czeka "Syrena".
 Zapraszam!

Recenzja #18 - "Następczyni"

Trochę spóźniona, ale jest recenzja "Następczyni" K. Cass.
Moje zdanie na temat tej książki jest dość inne niż innych.
Dlaczego?
Odpowiedź znajdziecie w rozwinięciu posta. 
Zapraszam i życzę miłego czytania!

2016-06-07

#2 Co o tym myślę? - Newslettery

 Dlaczego w ogóle postanowiłam napisać ten post?
Primero - za to, że wczoraj nawaliłam i nie wstawiłam postu
Segundo - jeśli dzisiaj nie uda mi się napisać recenzji "Następczyni", to będzie to rekompensata.
 Zapraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recenzja #17 - "Warkocze"

Muszę przyznać, że ta recenzja jest dla mnie wyzwaniem, ponieważ...
A więcej w rozwinięciu!
Zapraszam!
PS: przepraszam, że post się opóźnił, ale nie miałam siły go napisać wczoraj. Wybaczcie :(

Tak w ogóle to jeśli ktoś chciałby wygrać książkę to ten blog LINK :D organizuje rozdanie. Przy okazji poczytajcie bloga tej pani, bo naprawdę warto ;)

2016-05-30

Zapowiedzi - czerwiec 2016

Zapraszam Was na kolejne zapowiedzi! Tym razem w poście jest tylko jedna książka, którą chcę przeczytać, więc wybaczcie moje krótkie opisy przy innych.

2016-05-29

Organizacja ;)

Po pierwsze:
Rozkład pracy na najbliższe tygodnie wygląda tak:
30.05 - Zapowiedzi czerwiec 2016
03.06 - The Hunger Games Tag
06.06 - Recenzja poradnika "Warkocze"
10.06 - Recenzja "Następczyni"

Po drugie:
Ostatnio postanowiłam stać się bardziej aktywna i założyłam konto na facebooku i twitterze. Linki macie w lewej kolumnie. Serdecznie zapraszam do polubień i obserwacji :)
Mam także konto na lubimy czytać, link do konta macie również w lewej kolumnie.

Po trzecie:
Postanowiłam zadbać o estetykę bloga i mam do was dwa pytania:
1. Co powinno być na nagłówku?
2. Czy znacie jakąś dobrą szabloniarnię?

Po czwarte:
Prosiłabym was o zostawianie komentarzy pod moimi postami. Ostatnio jest ich mało, a komentarze to zawsze coś co poprawia mi humor.

Po piąte (spokojnie, już ostatnie):
Jeśli macie linki do jakiś ciekawych blogów książkowych, czy moglibyście podać je w komentarzu pod tym postem?


Z góry dziękuję za wszystko.
Pozdrawiam, do jutra!
Alicja

2016-05-27

Top... 5 mam książkowych!

Wczoraj był Dzień Mamy! Złożyliście życzenia, a może kupiliście coś ciekawego? Ja mojej podarowałam świetny prezent - książkę!

2016-05-23

Recenzja #16 - "Mechaniczny książę"

Dzień dobry! 
Zapraszam was na recenzję "Mechanicznego księcia". Czy zmieniłam zdanie co do serii? Odpowiedź w poście. Zapraszam!
Recenzja pierwszego tomu: "Mechaniczny anioł"

2016-05-20

7 grzechów głównych - TAG

Wiatjcie!
Dziś zapraszam was na tag. Wybrałam "7 grzechów głównych". Już od dawna chciałam go zrobić, ponieważ wydaje mi się ciekawy.
Zapraszam!

2016-05-16

Recenzja #15 - "Mechaniczny anioł"

 Witajcie! Dziś przybywam do was z recenzją książki pani Clare. Dylemat czy zacząć od "Darów anioła" czy od "Diabelskich maszyn" był. Ale w końcu zdecydowałam się najpierw na drugą serię. 
Zapraszam!!!

2016-05-09

LBA #1 i #2

 Dwie nominacje w jeden dzień! Mój drugi prawdziwy sukces na tym blogu :)
(Pierwszym było to, że ktoś zaczął to czytać)

2016-04-29

Zapowiedzi - maj 2016

Dzień dobry!
Ponieważ w tym tygodniu przeczytałam tylko "Potop" (nie chcecie recenzji), postanowiłam dziś zrobić post z zapowiedziami książek z kategorii dla młodzieży.
Zapraszam!!!

2016-04-25

Recenzja #13 - "Klucze"

 Dziś zapraszam was na kolejną książkę Polaka. Czy na pewno powinniśmy stracić wiarę w polskich pisarzy?
Odpowiedź w rozwinięciu.
Zapraszam!!!

2016-04-22

Recenzja #12 - "Zjeść żabę" - Lepiej zjedz tę książkę

1. Treść
Czytałam tą książkę jakieś dwa lata temu i postanowiłam ją sobie przypomnieć. Zapamiętałam ją jako fajną, cienką książeczkę do przeczytania na raz. 

Zapamiętałam ją źle. Mamy tu do czynienia z denerwującą bohaterką. Która tak naprawdę nie kocha tego swojego chłopaka. Ale z nim nie zerwie, bo on jest taki wspaniały, taki cudowny. Naprawdę? 
Do tego Julka, główna bohaterka, ma kochającą matkę, która stara się jak może, żeby zabrać córkę na jakieś wakacje i spędzić z nią czas. Ale nasza kochana Julka i tak jej nienawidzi i nie szanuje. 
Przez całą książkę po prostu nie mogłam znieść Julki i jej rozterek miłosnych. 

Opisy. Wszędzie opisy. Cokolwiek Julka robi - to jest opisane. Minęła tory, teraz szła po plaży, a ludzie jeszcze coś innego robili. I jeszcze jej monologi. Nawet nie mam na nie słów. 

Spotykamy też Wiktorię (a nie Weronikę!), którą już mi łatwiej znieść, ale niestety, tak samo jak Julka, wciąż jest kocham go, ale zerwaliśmy. Nienawidzę go, ale za nim płaczę...

To jest książka naprawdę niewysokich lotów. Jeśli ktoś lubi czytać monologi, o rozterkach miłosnych i bohaterce irytującej do granic możliwości, to gorąco polecam tę książkę.
Ocena: 2/10
2. Okładka
  • Poręczna - można ją nosić ze sobą wszędzie
  • Obrazująca treść
  • Opis z tyłu jest niezgodny. W historii występuje Wiktoria, a z tyłu napisane jest, że Weronika.
Ocena: 2/3
3. Język i styl
Autorka przesadziła z uwspółcześnieniem języka, Esy, Bosz, wszędzie mhm. To działa na niekorzyść książki i zmniejsza jej morale
Ocena: 0,5/2

4. Układ graficzny
Ocena: 1/1
5. Akcja
Akcji nie mogę nic zarzucić. Jest spójna, a co najważniejsze w ogóle jest.
Ocena: 4/5
6. Autor
Beata Ostrowicka. Dzięki tej pani wiem dlaczego nie czytam książek polskich autorów. Do tego w jej książce jest jakaś desperacja.
Ocena: 1/4

Podsumowanie: 10,5/25
Procent: 42%
Ocena: 2 

2016-04-18

Książkowy tag

Nawet nie wiecie jak wam zazdroszczę, drodzy gimnazjaliści, którzy mają wolne...
Też bym chciała, w końcu mi też przysługuję! Nie, nie przysługuje, niektóre szkoły mają swoje prawa i swoje zasady. A dzięki temu ja muszę iść do szkoły, kiedy w sobie siedzicie w domu i czytacie książki.

Takim akcentem zapraszam was na TAG, do którego nominowała mnie Susan z http://internetowypamietniksusan.blogspot.com/

Zapraszam!

2016-04-16

Recenzja #11 - "Próby ognia"

*Ostrzeżenie: Nie zaczynaj czytać tej książki przed ważnym egzaminem lub przed zaśnięciem. Książka wciąga po ostatnią stronę i nie można się od niej oderwać*

Tytuł: Próby ognia
Autor: James Dashner
Tłumacz: Agnieszka Hałas
Rok wydania: 2011
Wydawnictwo: Papierowy księżyc
Seria: Więzień labiryntu
Tytuł oryginalny: The Scorch Trials

Opis:
{Opis zawiera spojler, czytasz na własną odpowiedzialność}
.
Znalezienie wyjścia z Labiryntu miało być końcem. Żadnych więcej niespodzianek, żadnych puzzli. I żadnego uciekania. Thomas był przekonany, że jeśli Streferzy zdołają się wydostać, odzyskają swoje dawne życie.
W Labiryncie życie było łatwe. Było jedzenie, schronienie i względne bezpieczeństwo. Dopóki Teresa nie zapoczątkowała końca. Ale w świecie poza Labiryntem koniec został zapoczątkowany już dawno temu.
Spalona przez Pożogę i wysuszona z powodu nowego surowego klimatu, Ziemia stała się krainą zniszczenia, penetrowaną przez Poparzeńców, ludzi zarażonych Pożogą.
Dlatego Streferzy wciąż nie mogą przestać uciekać. Zamiast upragnionej wolności, muszą stawić czoła jeszcze jednej próbie. Muszą przejść przez najbardziej spaloną część świata i dotrzeć do celu w ciągu dwóch tygodni.
Ale DRESZCZ przygotował im na tej drodze wiele niespodzianek. Wiele krwawych niespodzianek...
Thomas może tylko zastanawiać się, czy sekret do wolności tkwi w jego głowie, czy też na zawsze będą zdani na łaskę DRESZCZU... 


*Recenzja nie zawiera spojlerów z poprzedniego tomu*
1. Treść
Po opisie nie spodziewałam się, żeby ta książka była lepsza niż poprzedni tom. Bo co ciekawego mogło się w niej dziać? Jak się okazało myliłam się, bo historia wciąga już na... 20 stronie! Mniej więcej wtedy rzucamy lawinę pytań, których potem jest jeszcze więcej.
Ale zdobywamy też niemało odpowiedzi, a to zdecydowanie urozmaica fabułę. Jak dużo wspólnego miał z DRESZCZEM Tom?
"Wszystko to... nie do końca tchnęło zdrowiem psychicznym"
"Próby ognia", to książka, która jest zdecydowanie mocniejsza od poprzedniej części {RECENZJA}. Jest w niej więcej emocji, więcej niepokoju, więcej akcji, więcej śmierci, więcej walki. A to wszystko dzieje się w życiu grupy nastolatków...

Thomas. Po raz pierwszy staje przed prawdziwymi wyzwaniami. I świetnie zdaje sobie sprawę, że walczy o życie. Jeszcze bardziej polubiłam  go w tej części. Nie jest on przesadzonym bohaterem, bo nie czasem ulega pokusom i impulsowi.
W tej części staje pomiędzy dwoma dziewczynami. Zupełnie innymi i biedny nie wie co ma robić. Uwielbiam w tej książce, że nie ma typowego trójkąta miłosnego, że wreszcie o chłopak walczą dwie dziewczyny oraz za to, że Tom nie zapomina o zadaniu i nie myśli o miłości.

I po raz pierwszy mam ten problem, że nie mogę znaleźć wady w książce... Z bólem serca daję:
Ocena: 10/10
2. Okładka
  • Niby nic specjalnego, ale wzrok przyciąga.
  • Także zgodna z treścią książki
  • I ten wspaniały napis... Walczy albo giń
Ocena: 3/3
3. Język i styl
  •  Język zrozumiały,wpółczesny.
  • Styl pisania ciekawy, dzięki temu książka naprawdę wciąga.
Ocena: 2/2
4. Układ graficzny
Ocena: 1/1
5. Akcja
W momentach walki akcja dzieje się za szybko. Także nie kiedy w czasie ucieczki akcja pędzi, tak że można się zgubić.
Ogólnie jest jej bardzo dużo. Książka jest nią napakowane i doskonale, bo przecież o to chodzi w książce science fiction.
Ocena: 4/5
6. Autor
James Dahner zdecydowanie poprawił się w moich oczach i przybliżył mnie "Próbami ognia" do innych swoich książek.
W świetny sposób przedstawił jak łatwo kobieta potrafi wodzić mężczyznę za nos. Świetnie wykreował postacie, fabułę. A co najważniejsze nie zgubił się w wymyślonej przez siebie historii.
Ocena: 4/4
Ocena końcowa:
1. Treść: 10/10

2. Okładka: 3/3
3. Język i styl: 2/2

4. Układ graficzny: 1/1

5. Akcja: 4/5
6. Autor: 4/4
Podsumowanie: 24/25
Ocena szkolna: 5
Procent: 96%

2016-04-11

Recenzja #10 - "Piękne istoty"

"Piękne istoty". Oglądałam film i szykowałam się do totalnego zjechania tej książki. I co z tego wynikło. Kliknij czytaj dalej i się dowiedz. 

Niestety cała seria nie jest już sprzedawana, a ostatni tom nawet nie został wydany po Polsku.

"Uważaj. Któregoś dnia wydłubiesz dziurę w niebie i cały świat się przez nią zawali. A wtedy wszyscy będziemy w tarapatach."

2016-04-04

The Name Book TAG

Jak wspominałam w ostatniej recenzji - pora na TAG! Wybrałam bardzo krótki "The Name Book Tag". Zapraszam do rozwinięcia!

2016-03-30

Recenzja #9 - "Więzień labiryntu"

Nie ma to jak zdać sobie sprawę, że za pięć dni w szkole będzie omawiana lektura, której się jeszcze nie przeczytało...

Większość osób (2) chciało recenzję "Więźnia labiryntu". Książkę czytałam półtora miesiąca temu, ale to lepiej niż z "Alicją w Krainie Zombie" oraz "Osobliwym domem", które czytałam w czerwcu. Zapraszam do nowej zakładki!

Miłego czytania!!!

2016-03-25

Dzień czytania Tolkiena

*POST ZAPLANOWANY 23.03*

 Z okazji tego szczególnego (przynajmniej dla mnie) dnia postanowiłam przygotować trochę ciekawostek o Tolkienie. Nie jest ich dużo. Część informacji nie ma podanego źródła, ponieważ gdzieś przeczytałam te informacje i je zapamiętałam. 

Zapraszam do czytania!

2016-03-23

Recenzja #8 - "Niezgodna"

Na początku chcę powiedzieć, że recenzja nie pojawiła się w poniedziałek. I tu nie chodzi o moje lenistwo, brak czasu, pomysłów itd. 
Postanowiłam, że w tym i następnym tygodniu recenzje pojawią się tylko w środę, a później wszystko wróci do normy. Spowodowane jest to świętami, bo kto by chciał czytać recenzje w Poniedziałek Wielkanocy?
Święta to czas przeznaczony dla rodziny, a nie na czytanie bloga. Pamiętajcie: święta są w nas!
Już dziś życzę wam:
Feliz Pascua!!!

Tytuł: "Niezgodna"
Autor: V. Roth
Wydawnictwo: Amber
Przekład: D. Zych
Rok wydania: 2012
Seria: Niezgodna
Tytuł oryginalny: Divergent
Opis: LINK


2016-03-19

"Osobliwy dom pani Peregrine" - film



Co myślicie o zwiastunie?
Czekacie na film?
Czytaliście książkę?
A może chcecie, żebym napisała recenzję na jej temat?

Ja mam co do  filmu mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo chcę go obejrzeć, a z drugiej trochę inaczej wyobrażałam sobie niektóre rzeczy. Mimo wszystko film obejrzę.  

Recenzja #7 - Rywalki

Recenzja trochę spóźniona, ale wczoraj nie miałam kiedy jej wstawić. Czytaliście "Rywalki"? Podobały wam się? Praktycznie od tej książki zaczęła się moja przygoda z czytaniem.

Tytuł: Rywalki
Autor: Kiera Cass
Wydawnictwo: Jaguar
Przekład: M. Kaczarowska
Rok wydania: 2012
Seria: Rywalki
Tytuł oryginalny: Selection
Opis:
Dla trzydziestu pięciu dziewcząt Eliminacje są szansą ich życia. To dzięki nim mają szansę uciec z ponurej rzeczywistości. Ze świata, w którym panują kastowe podziały, wprost do pałacu, w którym będą spełniane ich życzenia. Z miejsca, gdzie głód i choroby są na porządku dziennym, do krainy jedwabi i klejnotów. Celem Eliminacji jest wyłonienie żony dla czarującego i przystojnego księcia Maxona.
Każda dziewczyna marzy o tym, by zostać Wybraną. Każda poza Americą Singer.
Dla Ameriki Eliminacje to koszmar. Oznacza konieczność rozstania z Aspenem – jej sekretną miłością i opuszczenie domu. A wszystko tylko po to, by wziąć udział w morderczym wyścigu o koronę, której wcale nie pragnie.
Jednak gdy spotyka Maxona, który naprawdę przypomina księcia z bajki, America zaczyna zadawać sobie pytanie, czy naprawdę chce za wszelką cenę opuścić pałac. Być może życie o jakim marzyła wcale nie jest lepsze niż to, którego nawet nie chciała sobie wyobrazić…
 (opis z tyłu książki)
1. Treść
Jestem dość opóźniona w czytaniu książek, czasem czytam po raz pierwszy takie, które wydane były siedem lat wcześniej. Dlatego kiedy przeczytałam "Rywalki" byłam oczarowana, żyłam na zupełnie innej planecie - planecie Rywalek. Ta książka była moim Top 1. Sen skończył się kiedy przeczytałam trochę innych książek. Biedna dziewczyna, słodka, młodsza siostra i jakże inaczej, dwóch chłopaków -czy to już się nie robi nudne? Przez całą trylogię byłam team Maxon, odwidziało mi się dopiero w IV części, "Następczyni".. "Rywalki" oczarowują pięknymi sukniami, pałacem i najprawdziwszym, księciem. Czytając tą serię można poczuć się jak księżniczka.
Nie zgadzam się z opinią, że "Rywalki" to drugie "Igrzyska śmierci". Pani Cass nie ściągała od Collins. A to, że mają parę podobnych szczegółów, tego nie udowadnia.
Ocena: 7,5/10
2. Okładka
  • Bajeczna i piękna
  • Zgodna z treścią utworu
  • Przyciągająca wzrok
Ocena: 5/5
3. Język i styl
  • Język zrozumiały
  • Odpowiednia ilość opisów i dialogów
Ocena: 3/3

4. Rzeczywistość utworu
Książka spełnia wymagania gatunkowe. Całkiem fajnie przedstawiona historia przemiany państwa oraz rozwoju państwa.
Ocena: 1/1
5. Akcja
Dzieje się raczej wolno, wydarzenia są dokładnie przedstawione. Sytuacje nie nudzą i wywołują odpowiednie emocje. Książka przyciąga do siebie i nie jest łatwo przestać czytać.
Ocena: 5/5
6.Autor
Autorka potrafi pokazać własny talent. Całkiem ciekawe jest też połączenie baśni i reality show. Wyczekuję innych jej książek.
Ocena: 3/4
OCENA KOŃCOWA
1. Treść: 7,5/10
2. Okładka: 5/5
3. Język i styl: 3/3
4. Rzeczywistość: 1/1
5. Akcja: 5/5
6. Autor: 3/4
Razem: 24,5/28
Ocena szkolna: 4+
Procent: 87,5%

2016-03-14

Recenzja #6 - "Zostań, jeśli kochasz"

 Recenzja napisana na prośbę Panienki Livvi. Jeśli chcielibyście, żeby przeczytała i napisała recenzję o jakiejś książce, napiszcie w komentarzu lub na maila. Nie obiecuję, że przeczytam daną książkę, ale warto próbować.


Tytuł: "Zostań, jeśli kochasz"
Autor: G. Forman
Wydawnictwo: Nasza księgarnia
Przekład: Hanna Pasierska
Rok wydania: 2014 (Zostań, jeśli kochasz)
2010 (Jeśli zostanę)
Seria: Zostań, jeśli kochasz
Tytuł oryginalny: If I stay
Opis: LINK

1. Treść 
Książka jest niezwykła. Zmusza nas do refleksji nad życiem oraz pokazuje jak ciężkie potrafią być niektóre wybory. Główna bohaterka ma wybór może ZOSTAĆ ze swoim chłopakiem lub ODEJŚĆ razem z rodziną. "Zostań jeśli kochasz" jest przepełnione wspomnieniami. A to one wpływają na decyzję. Czy Mia jest gotowa umrzeć i porzucić wszystko co miała na ziemi?
Ta książka pochłonęła mnie bez reszty. Była naprawdę dobra.
Jednym z jej plusów jest właśnie rzeczywistość mieszana ze wspomnieniami. Na niekorzyść działa to, że praktycznie znamy jej zakończenie. Bo jak może skończyć się ta książka, skoro powstała II część?
Cieszę się, że przeczytałam tę książkę. Gorąco ją wam polecam. Myślę, że może ona coś wnieść do waszego życia.
Moim zdaniem tom I jest lepszy od II.

Ocena: 8/10
2. Okładka 
Nie spotkałam się jeszcze z inną okładką niż ta filmowa. A filmowa jest niezgodna z książką. Mia miała ciemno brązowe włosy, a nie w kolorze rudoblond
Ocena: 1/2
3. Język i styl
Do stylu nic nie mam, ale język jest nienowoczesny. Dla niektórych może być to atutem, ale mi czasem to przeszkadzało.
Ocena: 1,5/2
4. Układ graficzny
Ocena: 2/2
5. Akcja
Jest to książka raczej spokojna, ale właśnie to jest jej atutem. Czas także płynie wolno, ponieważ ponad 200 stron to jeden dzień.
Ocena: 3/5
6. Autor
Moje zdanie na temat tej autorki się nie zmieniło. Dlatego wkleję tekst z innej mojej recenzji.

Gayle Forman zasłużyła sobie na pełną ocenę. Czytałam trzy jej książki i z chęcią sięgnę po następne. Książki autorki nie tylko bawią i interesują treścią, ale także zmuszają do refleksji nad pojęciami takimi jak śmierć, miłość, rodzina. W "byłam tu" oraz "Zostań jeśli kochasz" nie pojawiają się także trójkąty miłosne, co działa na wielki plus. Jedno jest pewne: o książkach Gayle Forman łatwo nie zapomnicie. 
Ocena: 4/4
Ocena końcowa:
1. Treść 8/10
2. Okładka 1/2
3. Język i styl 1,5/2
4. Układ graficzny 2/2
5. Akcja 3/5
6. Autor 4/4


Podsumowanie: 19,5/25
Ocena szkolna: 4
Procent: 78%
Jeśli już decydujecie się na zakup tej książki to kupcie ją od razu w dwupaku z "Wróć, jeśli pamiętasz". Mimo, że mi się książka nie bardzo podobała, to ma ona wiele pozytywnych opinii. Myślę, że warto sięgnąć po obie pozycje.
Głosujcie w ankiecie.
Pozdrawiam serdecznie!
- Alicja

2016-03-11

Recenzja #5 - "Starter"

Tytuł: Starter
Autor: L. Price
Wydawnictwo: Albatros
Tłumacz: E. Piotrowska
Rok wydania: 2015
Seria: Starter
Tytuł oryginalny: Starters
Opis: *TU*

1. Treść
Jak na jakiejś jeszcze książce zobaczę, że jest dla fanów "Igrzysk śmierci" albo, że to godne "Igrzysk śmierci", zacznę krzyczeć. Nie porównujmy wszystkiego do książki S. Collins. Naprawdę, można tym ogłupić autora...
Na okładce "Startera" widnieje napis "Dla fanów książki i filmu Igrzyska śmierci". Nie zgadzam się. Tak, jestem fanką Igrzysk, ale "Starter" nie powalił mnie na kolana.
Wynajdywałam sobie inne zajęcia byleby tylko nie czytać tej książki. Nie ciągnęło mnie do niej. Sam pomysł ciekawy, ale przedstawione w nudny sposób.
Po pierwsze - moim zdaniem autorka powinna pisać narracją 3-os. Świat opisywany z perspektywy Callie nie przypadł mi do gustu.
Po drugie - główna bohaterka - Callie - dziewczyna przez rok mieszkała na ulicy, ale czytając tę książkę odnosiłam wrażenie, że jest delikatna. O wiele lepiej czytałoby mi się z taką np. Katniss (skoro zostało nawiązane do "Igrzysk śmierci"). Przecież obie się poświęcają. A jednak między nimi jest diametralna różnica. Aczkolwiek Callie jest sprytna i nie raz okazuje tę cechę w trudnych sytuacjach.
Po trzecie - książka jest smutna. Autorka wciąż dorzuca nam smutne momenty, sytuacje i kiedy otrząsamy się  jednej smutnej sytuacji - przychodzi kolejna.

Czy żałuję, że kupiłam tę książkę? Tak, żałuję tego. Wolałabym w tym czasie robić każdą inną rzecz. Nie wiem czy sięgnę po kolejną część. Na razie mam mieszane uczucia.
Ocena: 5/10
2. Okładka
Okładce nie mam nic do zarzucenia. Raczej nie wyróżnia się z tłumu, ale za to podobają mi się wygrawerowane napisy ♥
Ocena: 3/3
3. Język i styl
  • Styl p.1
  • Język -  p.1
Ocena: 2/2
4. Akcja
Pojawia się w książce. Mamy z tym doświadczenie podczas różnych ucieczek Callie oraz kiedy "budzi się" w swoim ciele w różnych ciekawych miejscach. Jak już wspomniałam, na mój gust za dużo wydarzeń smutnych i to wyraźnie podkreślonych. 
Ocena: 4/5
5. Autor
Lissa Price przedstawia nam straszny świat, gdzie dzieci żyją na ulicach, są sierotami i do tego można wypożyczać ich ciała. Czy tylko dla mnie sam pomysł jest chory i makabryczny? W książce brakowało mi śmiesznych momentów. To moje jedyne zastrzeżenia. 
Plusy: mimo wszystko - pomysł jest oryginalny.
Ocena: 2/4
6. Czcionka i marginesy
  • Czcionka odpowiedniej wielkości - p. 1
  • Marginesy - p. 1
Ocena: 1/1
 Ocena końcowa:
1. Treść: 5/10
2. Okładka: 3/3
3. Język i styl: 2/2
4. Akcja: 4/5
5. Autor: 2/4
6. Czcionka i marginesy 1/1
Podsumowanie: 17/25
Ocena szkolna: 3
Procent: 68%


Jak się zapewne domyślacie książki nie polecam. 
Punkt "Autor" może się wam wydać niepełny, ale ciężko było mi ją ocenić. Mam nadzieję, będziecie mieć to na uwagę. 
W poniedziałek prawdopodobnie pojawi się recenzja "Zostań, jeśli kochasz" i "Wróć, jeśli pamiętasz".
 
Czekam na wasze opinie wyrażone w komentarzach.
~Alicja

2016-03-07

Wyniki plebiscytu LubimyCzytać - literatura młodzieżowa

Post jest zupełnie niezapowiedziany i spontaniczny, ale po prostu muszę o tym napisać.
http://lubimyczytac.pl/plebiscyt/kategoria/43/literatura-mlodziezowa

Plebiscyt zwyciężyła książka Gayle Forman "Wróć jeśli pamiętasz". Osobiście głosowałam na "Niezłomnych"- ponieważ z książek nominowanych czytałam tylko trzy: "7 dni" i dwie już wymienione. 

Uważam, że "Wróć jeśli pamiętasz nie powinno wygrać rankingu. Teraz możecie mnie obrażać, że jestem głupia itp. Ale to jest moje zdanie i nie każę się wam z nim zgadzać. 

Czytałam trzy książki Gayle Forman ("byłam tu", "Zostań, jeśli kochasz", "Wróć, jeśli pamiętasz", a po za tym czekam na premierę "Zawszę będę przy tobie").  "byłam tu" to świetna książka {RECENZJA}. "Zostań, jeśli kochasz" przeczytałam błyskawicznie, bo książka mnie wciągnęła, lecz tu pani Forman powinna skończyć. Napisanie "Wróć, jeśli pamiętasz" nie było dobrym pomysłem. Książka nie była ani ciekawe, ani mnie nie wciągnęła. Bardziej była to bajka, gdzie wszystko ma piękne i słodkie zakończenie. Bajka, gdzie zapuszczony książę po latach odnajduje swoją księżniczkę i nagle przypominają sobie jak dobrze im było razem. Wątek w tej książki jest na siłę wyciągany. 

Mówiąc krótko: nuda.  

Myślę, że książka byłaby ciekawsza gdyby narratorem była Mia, a nie Adam.  



Dziś krótko. Czekam na wasze opinie dotyczące tej książki. Może komuś się spodobała? A jeśli głosowaliście w plebiscycie, to na jakie książki?

Chciałabym też wam serdecznie podziękować za miłe słowa w komentarzach. Miałam obawy co do popularności tego bloga, ale je rozwialiście.
- Alicja

2016-03-04

Recenzja #4 - "Plaga samobójców"

Tytuł: Plaga samobójców
Autor: Suzanne Young
Wydawnictwo: Feeria Young
Przekład: A. Goździkowski
Rok wydania: 2015
Seria: Program
Tytuł oryginalny:The Program
Opis: 
"Brat Sloane popełnił samobójstwo, a jej rodzice panicznie boją stracić ostatnie dziecko. Dziewczyna za nic w świecie nie chce trafić do Programu, stara się więc nie pokazywać przygnębienia . Wsparciem dla niej jest przede wszystkim jej chłopak, James."
(fragment z tyłu okładki)

1. Treść 
Epidemia samobójstw.
Wyobraź sobie świat, w którym co trzeci nastolatek popełnia samobójstwo. Wyobraź sobie ludzi, którzy uważają samobójstwo za chorobę. Wyobraź sobie leczenie "choroby", poprzez wymazywanie wspomnień...
Tytuł może każdego nie zachęca. Ale książkę naprawdę warto przeczytać. Suzanne Young tworzy świetną historię dwojga zakochanych ludzi, którzy mimo wszytko próbują przetrwać w tym dziwnym, chorym świecie. Muszą udawać przed rodzicami, nauczycielami. Muszą udawać, żeby przetrwać. Ale co się stanie kiedy Program ich dopadnie? Czy odnajdą siebie, kiedy o sobie zapomną? Książkę Suzanne Young pochłania się z zapartym tchem. To zarówno historia o miłości, walce, rozpaczy i wielkim strachu. Bez zastanowienia mogę dać min. 9.
Ocena: 9/10
2. Okładka
Okładka idealnie pokazuje osamotnienie Sloane, kiedy była w ośrodku. Natomiast biały kolor kojarzy się ze szpitalem. Moim zdaniem w pełni oddaje treść powieści.
Ocena: 3/3


3. Język i styl
Książka napisana w sposób zrozumiały, ciekawie. Dobra ilość dialogów i opisów.
Ocena: 2/2
4. Akcja 
Książka podzielona jest na trzy części, co ułatwia znajdywanie się w czasie. Szczególnie III przyciąga czytelnika. Po Programie wiemy więcej niż główna bohaterka. Moim zdaniem właśnie wtedy dzieje się najwięcej i to ciągłe pytanie: "Czy Sloane odnajdzie Jamesa". Książka na pewno nie będzie nudzić. Bohaterowie są odważni i żywi. Niektóre momenty denerwują, inne bawią, a jeszcze inne podrywają z krzesła. "Program" to seria godna przeczytania.
Ocena: 4/5
5. Autor
Autorka nie jest jeszcze bardzo popularna. Ale jej dwie książki "Plaga samobójców" i "Kuracja samobójców" są godne scen z "Igrzysk śmierci". O obu książkach pani Young ciężko zapomnieć. Książki o gatunku sci-fi potrafią być dla mnie po prostu nudne lub szybko o nich zapominam. Jednak panie o imieniu Suzanne mają w sobie to coś. "Igrzyska śmierci" i "Program" to książki o których ciężko zapomnieć. 
Ocena: 4/4

Ocena końcowa:
1. Treść: 9/10
2. Okładka:3/3
3. Język i styl: 2/2
4. Akcja: 4/5
5. Autor: 4/4
Podsumowanie: 22/24
Ocena szkolna: 5-
Procent: 92%

2016-02-29

Recenzja #3 - "Panika"

Zaczynamy nowy tydzień z "Paniką". Nie tylko książką, ale i tą w szkole, że nas zapytają, zrobią kartkówkę. Niestety, ferie skończyły się już wszystkim.
Jeśli jest tu ktoś, kto właśnie skończył ferie, ogłaszam:
Sezon byle do piątku znowu dla nas wraca.

Tytuł: Panika
Autor: Lauren Oliver
Wydawnictwo: Moondrive
Przekład: M. Bukowska
Rok wydania: 2016
Seria: -
Tytuł oryginalny: Panic
Opis (fr. z tyłu okładki):
"Wyobraź sobie senne, pogrążone w beznadziei miasteczko.
Wyobraź sobie dziewczynę, która nie wierzy, że może ją spotkać coś dobrego.
Wyobraź sobie grę, w której każdy musi podjąć śmiertelne ryzyko, by wygrać wielką nagrodę - przepustkę do lepszego życia."

1. Treść 
Kiedy zobaczyłam przeplataną historię - raz Heather, raz Dodge - powiedziałam "O nie.", myliłam się. Opowieść o dwóch osobach, które mimo wszystko sporo łączy. Są biedni, borykają się z różnymi problemami. I oboje postanawiają wziąć udział w grze, w Panice. Ona - dla pieniędzy. On - dla zemsty.
Świetna historia o przełamywaniu swoich lęków. Historia o dążeniu do celu, a także o miłości, przyjaźni, rodzinie. Książkę warto przeczytać. Jest ona nieco brutalna, sama Panika jest brutalna. W niektórych momentach zaskakuje, inne można przewidzieć. A zakończenia się nie czyta, zakończenie się pochłania. Jest idealnie napisane. Łączy w sobie odpowiedzi na pytania.

Historia Heather interesowała mnie bardziej. I na szczęście o niej było więcej. Dziewczyna żyje w przyczepie, z ukochaną siostra, matką i ojczymem - ćpunami i pijakami. Heather chce od nich uciec, uciec z Carp, ale wie, że to nie możliwe. Czy przełamie każdą barierę? 

Historia Dodge'a jest bardziej skomplikowana. Sam Dodge taki jest. Outsider, który pragnie zemsty. Tylko na niej mu zależy. Dla niej wziął udział w Panice. Ale dlaczego chce się mścić? Warto odpowiedzieć sobie na to pytanie, ten wątek jest równie ciekawy, jak i smutny.
Ocena: 8/10
2. Okładka
  • Okładka intryguje, zachęca do czytania
  • Zgodna z treścią utworu
  • Przyciąga wzrok; kiedy zobaczyłam ją w księgarni, nie mogłam oderwać od niej wzroku.
Ocena: 3/3
3. Język i styl
Ocena: 2/2
4. Akcja 
Książka ma jej w sobie bardzo dużo. Gorąco polecam miłośnikom książek, w których dzieje się dużo. Niestety można się w książce łatwo pogubić.

Ocena 4/5
5. Autor
W "Panice" Lauren Oliver pokazuje na co naprawdę ją stać.

6. Układ graficzny
  • Odpowiednia wielkość czcionki 
  • Marginesy odpowiedniej szerokości
Ocena: 1/1

Ocena końcowa:
1. Treść: 8/10
2. Okładka: 3/3
3. Język i styl: 2/2
4. Akcja: 4/5
5. Autor: 5/5
6. Układ graficzny 1/1
Podsumowanie: 23/26
Procent: 88%
Ocena szkolna: 4+

2016-02-26

Recenzja #2 - byłam tu

Na dziś przygotowałam recenzję książki "byłam tu". Czytałam trzy książki Gayle Forman, ale ta jest zdecydowanie najlepsza. Proszę o komentarze z waszą opinią.
~Alicja


Tytuł: "byłam tu"
Autor: Gayle Forman
Wydawnictwo: Bukowy las
Przekład: Nina Wum
Rok wydania: 2015
Seria: -
Tytuł oryginalny: "I was here"
Opis: 
"[Książka] Opowiada o osiemnastoletniej Cody Reynolds zmagającej się z utratą najlepszej przyjaciółki. Poszukiwanie odpowiedzi na pytanie "czemu Meg odebrała sobie życie?" rzuci Cody w wir podróży tropem najlepszej przyjaciółki..."
 (fragment opisu znajdującego się z tyłu okładki)
1. Treść 
Zwykła dziewczyna, która mieszka w małym, zwykły miasteczku. Co może jej się zdarzyć? Powieść Gayle Forman intryguje samym pierwszym zdaniem, a historia wciąga aż po ostatnią stronę. Podróż do prawdy jest trudna, czasem wymaga poświęceń, a czasem trzeba okazać się nie lada sprytem, żeby ją odkryć. Czy Cody sobie poradzi? Czy spotka po drodze kogoś, kto wywróci jej życie? Czy wreszcie znajdzie odpowiedź na pytania? Czy w trakcie odkrywania prawdy narazi się na niebezpieczeństwo? Podczas czytania tej książki towarzyszą takie pytania oraz emocje takie jak strach, ciekawość, a nawet zniecierpliwienie. Ale powieść jest genialna. Warto po nią sięgnąć.
Ocena: 9/10

2. Okładka
  • Zgodna z treścią utworu
  • Intrygująca
  •  Zachęca do czytania książki 
Ocena: 5/5

3. Język i styl
  • Język zrozumiały, współczesny
Ocena: 2/2

4. Akcja 
Jak dla mnie troszkę za szybko, ale nie razi to bardzo. Każdy kij ma dwa końce, pędząca akcja nie nudzi Wydarzenia spójne.
Ocena: 4/5

5. Autor
Gayle Forman zasłużyła sobie na pełną ocenę. Czytałam trzy jej książki i z chęcią sięgnę po następne. Książki autorki nie tylko bawią i interesują treścią, ale także zmuszają do refleksji nad pojęciami takimi jak śmierć, miłość, rodzina. W "byłam tu" oraz "Zostań jeśli kochasz" nie pojawiają się także trójkąciki, co działa na wielki plus. Jedno jest pewne: o książkach Gayle Forman łatwo nie zapomnicie. 
Ocena: 4/4

Ocena końcowa:
1. Treść 9/10
2. Okładka 5/5
3. Język i styl 2/2
4. Akcja 4/5
5. Autor: 4/4
Razem: 24/26
Ocena szkolna: 5
Procent: 92%

2016-02-22

Recenzja #1 - Delirium

 Zapraszam na pierwszą recenzję książki "Delirium". Piszcie w komentarzach co myślicie o tej książce. 
~Alicja

Tytuł: Delirium
Autor: Lauren Oliver
Wydawnictwo: Moondrive
Przekład: M. Bukowska
Rok wydania: 2011
Seria: Delirium
Tytuł oryginalny: Delirium
Opis:
„Mówili, że bez miłości będę szczęśliwa.
Mówili, że lekarstwo na miłość sprawi, że będę bezpieczna.
I zawsze im wierzyłam.
Do dziś.
Teraz wszystko się zmieniło.
Teraz wolę zachorować i kochać choćby przez ułamek sekundy, niż żyć setki lat w kłamstwie”.


Dawniej wierzono, że miłość jest najważniejszą rzeczą pod słońcem.
W imię miłości ludzie byli w stanie zrobić wszystko, nawet zabić.
Potem wynaleziono lekarstwo na miłość.

Czy gdyby miłość była chorobą, chciałbyś się wyleczyć? 


1. Treść
Mniej więcej połowa książki była dla mnie koszmarem. Nudziła mnie Lena, której życie było tak ciekawe jak zeszłoroczny śnieg, którego zresztą prawie nie było. Jest ona zwykłą, grzeczną dziewczynką i niczym się nie wyróżnia. A jednak. Zauważa ją chłopak, który się w niej oczywiście zakochuje. Ale przecież miłość w tym świecie jest zakazana, więc muszą się ukrywać. Od tych momentów udawało mi się tolerować Lenę. Moją ocenę zdecydowanie ratuje zakończenie, które było niezwykłe, niebezpieczne, super, ciekawe. Jedną z ciekawszych postaci jest też "buntowniczka" Hana, najlepsza przyjaciółka Leny. Przez całą serię to ona mnie przyciągała. Jeżeli ktoś już ma dość "trójkątów" i myśli, że w tej książce takiego nie ma, to powiem jedno. W tej nie ma, ale pojawia się w III części. Myślę, że książka spodoba się wielu osobą. A jeśli nie, to warto ją "przeboleć", żeby dostać się do kolejnych części.
 Ocena: 6,5/10 
2. Okładka
  • Niezgodna z treścią (Lena ma chyba ciemne oczy i włosy)
  • Interesująca
Ocena: 3/5
3. Styl i język
  • Język zrozumiały
Ocena: 2/2
4. Rzeczywistość utworu
Jest dystopia, jest zmieniony świat. Treść zgadza się z gatunkiem powieści.
Ocena: 1/1
5. Akcja
W niektórych momentach wręcz nudna. W pierwszej części towarzyszą nam emocje jak na grzybach, co pogarsza ocenę. Aczkolwiek zdarzają się momenty śmieszne, trzymające w napięciu, a nawet smutne. Jeśli przebolejecie już tę książkę to spokojnie - następne części są o wiele ciekawsze.
Ocena: 3,5/5
6. Autor
Lauren jest bardzo dobrą pisarką. "7 razy dziś" było niesamowite. "Panika" (2016) również ciekawie się zapowiada. Tak samo "Pandemonium" i "Requiem", "Delirium" też, ale jest najgorszą z jej książek . Moim zdaniem autorka nie popisała się w tej książce i nie wykorzystała całego swojego potencjału.
Ocena: 3/4
OCENA KOŃCOWA
1. Treść: 6,5/10
2. Okładka: 3/5
3. Styl i język: 2/2
4. Rzeczywistość: 1/1
5. Akcja: 3,5/5
6. Autor: 3/4
Razem: 19/27
Ocena szkolna: 3+
Procent: 70%

Zapewne wiele osób się ze mną nie zgodzi. Aczkolwiek ja jestem miłośniczką fantasy, a żeby dystopia poderwała mnie z krzesła, to musi być naprawdę dobra :-)